Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Grote step voor volwassenen, wat is de beste?

steppen is leuk
Sporten is ook een sociaal gebeuren.

Wat is de beste step?

Wat is de beste grote step voor volwassenen? Laten we eerst eens kijken naar de omschrijving van het woord “step” volgens Wikipedia

Aandrijving: spierkracht
Snelheid: 5-30 km/u
Beschikbaarheid: particulier bezit
Infrastructuur: weg, gangen in gebouwen
Doelgroep: recreatie
Portaal Portaalicoon: Verkeer & Vervoer
Een step is een ongemotoriseerd tweewielig vervoermiddel. In Nederland wordt ook de benaming autoped gebruikt, hoewel dat oorspronkelijk een fabrikant van de gemotoriseerde variant is.

Een aantal eigenschappen van de grote step voor volwassenen komt overeen met de fiets. Zoals wielgrootte en helling van de stuuras. Maar juist voor de step geldt dat de plankhoogte boven het wegdek belangrijk is. Op een goed ontworpen step kunnen langdurig snelheden van 30 km/u gehaald worden. Vanwege het lage zwaartepunt is een step stabieler dan een fiets.

Vervoersmiddel

De step was oorspronkelijk een vervoermiddel (vervoer van mens en goederen). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de step in verschillende Europese landen (ook de Oostbloklanden) veel gebruikt in verband met de schaarste aan fietsonderdelen. Na de Tweede Wereldoorlog is de step meer bekend geworden als kinderspeelgoed. Vanaf de jaren zeventig herwon de step langzaam weer populariteit als step voor volwassenen.

De grote step voor volwassenen is geen speelgoed

De step wordt tegenwoordig niet alleen ingezet als speelgoed. Maar ook steeds meer voor vervoer, recreatie en wedstrijdsport. Eveneens wordt de step vaker op de werkvloer gebruikt. Bijvoorbeeld voor intern transport in ziekenhuizen. Ook in grote magazijnen en (fabriekshallen kom je de step tegen. De step geniet dan de voorkeur boven de fiets, omdat er weinig ruimte nodig is voor stalling. Bovendien heeft de grote step voor volwassenen een hoge stabiliteit bij lage snelheid en heeft hij weinig onderhoud nodig.

De taken van de NAF

De Nederlandse Autoped Federatie is het landelijke overkoepelende steporgaan dat alle belangrijke stepevenementen in Nederland coördineert en begeleidt. Een van de belangrijkste taken van de NAF is het opstellen van de nationale stepkalender met tochten en wedstrijden. Ook het uitreiken van de NAF-cup (de landelijke stepcompetitie) is een taak van de NAF. Daarnaast het afvaardigen van wedstrijdteams naar internationale wedstrijden. En dan alleen de grote step voor volwassenen. Daarnaast het is promoten bij het Nederlandse publiek een belangrijke taak. In België bestaat er een stepbond in oprichting.

De doeleinden van de step

De step (autoped) is onder te verdelen in steps voor verschillende doeleinden:
speelgoed
kindervervoer of sportief
ministep (vervoer)
ministep (freestyle)
stadsstep
crosstep
sportief/recreatief
duursport step (wedstrijd)
downhill
mushing (met hond(en))
industrieel (ziekenhuis, magazijnen, palletstep)

Er zijn dus nogal wat soorten steps. De vraag: “wat is de beste grote step voor volwassenen” is afhankelijk van het doel waarvoor je hem wil gebruiken. De meeste volwassenen gebruiken hem om hun conditie te verbeteren. Of om te steppen met de hond of om af te vallen. Wil je een verantwoorde keuze maken, kijk dan eerst onder onze stepwijzer. Beter nog: kom langs in onze stepwinkel en test alle merken en modellen. Wil je eerst een step huren voor een maand? Kijk dan op onze verhuursite.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort