Een step in plaats van een rollator?

Een step kan je helpen om in beweging te blijven. Maar kan hij ook gebruikt worden als rollator, revalidatie- of loophulpmiddel?

Wat vraagt steppen van je?

Steppen ziet er makkelijk uit. Wij konden het toen we jonge kinderen waren. In werkelijkheid stelt het vrij hoge eisen aan:
– je gezichtsvermogen
– je concentratie
– je evenwicht
– je coördinatie
– je spierkracht.

step in plaats van rollator

Ook op hoge leeftijd in beweging blijven

step in plaats van rollator
Step als loophulp

Toch ken ik iemand die heel slecht ter been is en die een step gebruikt om van de auto naar de winkel te komen. Ik denk dat een rollator misschien het juiste hulpmiddel voor hem is, maar daar wil hij niet mee gezien worden. Blijkbaar redt hij het ook met een step. In dit geval een Kosta Tour Max

Dubbelstep

In Finland is het vrij normaal om, als je wat minder mobiel bent, een dubbelstep te gebruiken. Je hebt dan vier wieltjes, een mandje en een zitje. Het ding lijkt op een rollator. Maar behalve lopen, kun je met dit hulpmiddel dus ook steppen. Dat gaat sneller.

Loopfiets

Een ander alternatief is de loopfiets. Daar zijn verschillende soorten en modellen in. De grootste is de Sitgo. Die is bedoeld voor buiten en ziet er uit als een echte fiets, compleet met verlichting. Er zit een voetplank op, zodat je er ook mee zou kunnen steppen. Ik heb hem niet geprobeerd. Maar het lijkt me dat je ook één voet op de plank moet kunnen zetten, terwijl je stept met je andere voet. Ondertussen kun je zitten op het zadel, waardoor het lichter is dan echt steppen.

Behalve de grote Sitgo, zijn er ook kleinere modellen, die je eventueel ook binnenshuis kunt gebruiken. Maten, prijzen en mogelijkheden lopen enorm uiteen. Google op ’loopfiets’. Ook zijn er steps waar een zadel op gemonteerd wordt: presto: een step en loopfiets in één.

Revalidatie

Dit is wat ik te zeggen had over de step als loophulpmiddel. Maar er zit nog een andere kant aan, namelijk, revalidatie.
Gestel, je kan iets niet meer (goed), dan kun je die activiteit vermijden door een hulpmiddel te gebruiken. Een andere benadering is: de verloren vaardigheid opnieuw aanleren. Daarbij kan een step heel goed helpen. Voordeel van een step is, dat je niet omvalt als je langzaam gaat. Zo kun je dus je spierkracht, je evenwicht, je coördinatie rustig opbouwen.

step als loophulp

De step getest als loophulp

Valveiligheid

Als je eenmaal valt met een fiets, dan ga je ook. Met een step kun je vaak nog corrigeren. Toen ik pas stepte, is het een paar keer gebeurd dat mijn step viel, maar ik niet. Ik kon op tijd afstappen. Je staat immers al met één voet op de grond.

De kracht van een botsing is massa maal snelheid. Een elektrische fiets is zwaarder dan een normale fiets, heeft dus meer massa. En hij gaat sneller. Dus als je valt met zo’n ding, dan heeft dat flinke impact. Een step daarentegen, heeft minder gewicht (massa) dan een fiets en hij gaat ook langzamer. Een val met een step heeft daarom minder impact dan een val met een fiets. Een step is daardoor veiliger.

Verkeersveiligheid
Om beter gezien te worden in het verkeer, helpt het om reflecterende bandjes om je enkels te doen. Die worden goed gezien omdat ze bewegen. Automobilisten snappen ook meteen dat je geen fietser bent. Mijn ervaring is, dat ze je heel ruim passeren.

Steppen voor je botten
Fietsen is natuurlijk gezond, maar het doet niet veel voor je botten. Dat komt doordat het zadel je bovenlichaam draagt. Je beweegt zittend. Bij steppen dragen je benen je bovenlichaam. Daardoor is het zwaarder, maar ook beter voor je botten.

Steppen voor gezond gewicht
Doordat je niet zit maar staat, vraagt steppen meer energie dan fietsen. Het calorieverbruik bij steppen ligt tussen wandelen en hardlopen in. Anders dan bij hardlopen, komen bij steppen weinig blessures voor.

DisclaimerIk ben geen arts of gezondheidswerker. Ik vertel hier over wat ik meegemaakt, gehoord en gelezen heb. Wend je met gezondheidsvragen en -problemen altijd tot een arts of andere gerenommeerde gezondheidswerker.

Bron: tipsvanbetje (https://tipsvanbetje.wordpress.com)