Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

Steppen met je hond op de dogscooter

Steppen met je hond: samen sporten met de hondenstep.

Steppen met je hond, de veiligste en leukste manier om jezelf én je hond in conditie te houden. Een half uurtje wandelen is vaak te kort en het tempo te laag. Fietsen met de hond is gevaarlijk en het tempo te hoog.

Steppen met de hond bij de dierenbescherming
Dagelijks worden honden uitgelaten op de step
Steppen met uw hond is gezond
In de winter blijf je lekker warm

Steppen op verschillende merken.
De hondensteps zijn gebaseerd op de KickbikeKosta of Morxes . Het grote voorwiel zorgt voor comfort en veiligheid. Het kleine achterwiel zorgt voor meer ruimte tijdens het steppen. Het lage zwaartepunt zorgt voor veiligheid en stabiliteit. Alle onderdelen zijn van een superieure kwaliteit en de afwerking staat op een hoog peil. Daarnaast hebben wij (heel) soms tweedehands Dogatti steps te koop. Kijk onder hondensteps voor alle details en prijzen!

Veilig oefenen met je hond
Steppen met je hond is veilig en de kans op blessures is minimaal, dankzij de doordachte Walky Dog die met één klik aan de step bevestigd wordt. Je hebt de hond volledig onder controle. Omdat je moeiteloos snelheid maakt ben jij (én je hond!) er zó aan verknocht.

Ideale draafsnelheid
Er hoeft niets gemonteerd of afgesteld te worden, gewoon de Walkydog vast maken aan de halsband en vervolgens aan de step vastklikken. Het systeem is geschikt voor alle honden en alle rassen. De snelheid van een step is de ideale draafsnelheid voor een hond. Hierdoor bouwt hij spieren op en vermindert de kans op gewrichtsproblemen.

INSTRUCTIES VOOR HET STEPPEN MET JE HOND:

Meer bewegen
Dat tegen de 50% van de Nederlanders te zwaar is, weten we allemaal. Dat al ruim 40% van alle honden ook last heeft van overgewicht is minder bekend. Wel hebben de dierenartsen de noodklok geluid: honden hebben ook méér beweging nodig. Een half uurtje wandelen is vaak te kort en het tempo te laag. Fietsen is gevaarlijk en het tempo te hoog. Steppen met je hond is de meest veilige en leuke manier om jezelf én je hond in conditie te houden.

steppen met de walky dog
De Footfighter: een topstep als dogscooter.
steppen met hond vierkant
Steppen met je hond is top!
steppen met uw hond
Eerste hondenuitlaatservice op de step: EHBHond.

De beste step
Onze hondensteps zijn een 100% kwaliteitsproducten. Het grote voorwiel zorgt voor comfort en veiligheid. Het kleine achterwiel zorgt voor meer ruimte tijdens het steppen. Het lage zwaartepunt zorgt voor veiligheid en stabiliteit. Alle onderdelen zijn van een superieure kwaliteit en de afwerking staat op een hoog peil. U kunt ook een maand een step huren. Kijk hiervoor op onze huursite.

Enthousiast
Sommige honden vinden het steppen leuk vanaf het begin en gaan er meteen mee aan de slag. Andere honden aarzelen aanvankelijk, maar ik moet nog een hond tegenkomen die er niet van houdt. Na enig geduld met aarzelende honden, wennen ze gewoonlijk snel aan de step en zijn ze uiteindelijk enthousiast.

Veiligheid
Ons advies is om drukke wegen met autoverkeer en smalle paden met mogelijke obstakels te vermijden. Zoek voor het steppen met je hond zoveel mogelijk rustige parken, fiets- en wandelpaden op (let op voor de Nederlandse wet bent u met uw step een voetganger) en verken deze eerst voordat u gaat steppen. Zorg ervoor dat u en uw hond voldoende geoefend en getraind zijn, voordat u met hogere snelheden gaat steppen.

Het steppen met de hond

Én dat uw hond naar uw commando’s luistert en de nodige nieuwe commando’s, zoals onder andere stop, traag, rechts en links eerst aangeleerd heeft. Het steppen met de hond is niet geschikt voor kleine kinderen. Bij gebruik door minderjarigen moeten deze tenminste 20 kg meer wegen dan de hond. Ook voor deze groep raden wij het volgen van lessen aan bij een erkende honden trainingschool. Voor het steppen moet uw hond ouder dan 12 maanden zijn.

De Walkydog
De Walkydog is de verbinding tussen step en hond. Het gepatenteerde systeem is goedgekeurd door het Duitse TÜV en bestaat uit een metalen staaf met daarin een veersysteem met 3 veren en een touw. De Walkydog is bestemd voor het zo veilig mogelijk steppen met uw hond en moet niet voor andere doeleinden gebruikt worden.

Het uitlaten met de Walkydog wordt afgeraden, vanwege de werking van de veer in de Walkydog. Gebruik hiervoor de speciaal voor dit doel ontwikkelde en bestemde riemen.

Stress bij honden

Vanwege de werking van de veren adviseren wij ook om eerst de Walkydog aan de step vast te klikken, vervolgens te controleren of deze goed vastzit en dan pas uw hond vast te maken. Het doel is het voorkomen van stress bij honden. Drie veren is voldoende voor zeer sterke honden als Malamute en Doberman. U kan heel gemakkelijk de bovenkant van de stang losschroeven, het touw met de veren uit de stang halen, de knoop aan het uiteinde losmaken en dan 1 of 2 veren verwijderen. Twee veren is uitstekend voor rassen als Duitse herder , Border collie, Dalmatiër en Golden Retriever.  Eén veer is bestemd voor het steppen met kleinere honden.
Voer regelmatig een controle uit op de werking van de Walkydog; de knoop in het touw kan losraken en het touw zelf is aan slijtage onderhevig. Bij twijfels raden wij u aan om het touw te vervangen.

workshop steppen met je hond
Wanneer gaan we nou?

De eerste keer steppen met je hond
Doe de hond eerst het tuig om en pas het zodanig aan, dat er enige speling (één vingerbreedte) ontstaat tussen de riem en de borst achter de voorpoten. Maak dan de voorriem los genoeg om te voorkomen dat de voorpoten bekneld raken. De uitrusting moet de hond passen, en niet zijn vacht. Zorg ervoor, dat je hond een goed tuig aangemeten krijgt. Een goede dierenspeciaalzaak kan u hierover ook uitgebreid informeren. De Walkydog kan ook aan een halsband bevestigd worden. In dit geval raden wij een bredere halsband aan om eventuele druk beter te verdelen.

Traktaties

Zorg dat je wat beloningsproducten bij de hand hebt! Ik geef mijn hond een delicatesse, telkens als ik hem vasthaak aan de Walkydog. Positieve erkenning is de beste manier om te trainen. Zodra de hond vertrouwd is met de step, zullen de traktaties minder vereist zijn. Als je klaar bent met steppen mag je hond natuurlijk best nog een keer getrakteerd worden.

Walky Dog

Roep uw hond en vraag hem naast de step te gaan zitten of staan, naast de Walkydog. Dit kan 5-10 minuten vergen. Maak eerst de Walkydog aan het frame vast en zet uw hond naast de step, zonder hem aan te lijnen. Indien nodig adviseer ik u een vriend te vragen om u te helpen, door met de step of de hond te lopen. Probeer de hond zo te positioneren dat hij de step of de Walkydog niet aanraakt. Loop eerst rustig en wen de hond eraan om netjes in een rechte lijn naast de step te lopen.

Hond onrustig?

  • Vermijdt in dit stadium scherpe bochten.
  • Verhoog vervolgens het tempo en jog met de hond & step (zonder de hond vast te maken). Doe dit gedurende 5-10 minuten.
  • U bent nu klaar om de hond aan het systeem vast te haken. Is uw hond onrustig? Loop dan eerst weer een tiental meters met de hond aan de step. Zorg dat er iemand in de buurt blijft om de hond onder controle te houden voor het geval dat de hond bang wordt of begint te spartelen. Houdt de hond gefocust op een voorwaartse beweging. Als de hond weet dat hij een doel heeft, zal hij zich meer op zijn gemak voelen. Dit zou nog eens 5-10 minuten moeten vergen.

Gestresste hond kalmeren

  • Voer nu het tempo op en begin te joggen. Na 5-10 minuten verplaatst u een deel van uw gewicht op de step.
  • Neem de tijd met deze werkwijze. Het hoeft niet persé in één keer te lukken, maar de meeste zelfverzekerde, jonge honden krijgen het in één enkele sessie onder de knie. Als de hond bang wordt of gaat tegenstribbelen, stop dan en ga op een later moment terug naar een stadium waarin u succes had. Zorg ervoor je gestresste hond te kalmeren. Of begin op een later tijdstip opnieuw. Uw hond moet er ook plezier aan beleven!

Meer tips:

  • Doe een aantal oefeningen of spelletjes met uw hond zodat hij enigszins vermoeid wordt, alvorens te beginnen. Dit vermindert hyperactiviteit en kalmeert de hond.
  • Neem de step mee naar binnen, zodat de hond al aan de step kan wennen en probeer de hond vast te maken aan de step en beweeg met hem en de step in cirkels, soms voelen honden zich veiliger binnenshuis.
  • Geef je hond tijdens het steppen complimenten.

Steptechniek

  • Laat je hond eerst zijn behoefte doen, voordat je gaat steppen.
  • Om vertrouwd te raken met het steppen met je hond adviseren wij je om eerst zelf zonder hond te oefenen. Een van de moeilijkste onderdelen van het steppen is het wisselen van stepbeen. Mijn techniek is om je voet naar buiten te draaien, je hak blijft op de treeplank staan en dan met je tenen van je andere voet op de vrijgekomen plaats te gaan staan. Je kunt het beste na 5 – 15 keer steppen van been wisselen.

Veiligheid in gebruik:

  • De aansluiting kan aan twee kanten van het frame van de step geplaatst worden (er zijn mensen die met twee honden willen steppen). Mijn advies is om de hond aan de rechterkant vast te maken. Zo heeft hij het minste last van tegemoetkomend verkeer of andere honden, mensen, fietsen, enz. En op trottoirs kan de hond eventueel op het zachtere gras lopen (let op een berm kan vervuild zijn met scherpe dingen), terwijl de step zich op het verharde trottoir (minder weerstand) bevindt. Bij intensief gebruik (meer dan 5 kilometer per dag) kunnen sportschoenen voor u schokken opvangen. Controleer regelmatig of de voetkussens van uw hond geen (schaaf)wondjes vertonen.

Rustig opbouwen

  • Bouw het steppen met je hond rustig op. Het is ook niet verantwoord om zonder training een marathon te lopen of de vierdaagse te wandelen. Een gezonde en geoefende hond moet afstanden van 20 km kunnen lopen. Eventueel korte pauzes inlossen om uw hond te laten drinken
  • Uw hond moet draven (geef complimenten als hij dat doet). In de regel is dit een snelheid van ongeveer 14 km per uur. U kunt overwegen om een snelheidsmeter te monteren. Het is niet de bedoeling dat de hond galoppeert.
  • Maak uw hond elk 1/2 uur los van het systeem om zo vrij te kunnen spelen of te zwemmen. Natuurlijk kan de hond even zitten of liggen om uit te rusten. Houdt een riem bij de hand zodat u de hond kunt vastmaken, zodra hij uit het tuig is.

Voorkom gedragsproblemen bij de hond

  • Verlaat de hond nooit onbeheerd aan de step, hij kan bang worden, onverwachte bewegingen maken en zelfs zichzelf bezeren. Verminder gebruik bij warm weer, kijk uit voor hete bestrating en zorg ervoor altijd water bij de hand te hebben.
  • Wees een „ruiter“ en zorg ervoor de controle te behouden over de richting en de snelheid. Let goed op katten, eekhoorns, andere honden, geuren, enz. die uw hond kunnen afleiden. Voorkom gedragsproblemen bij de hond.

Steppen met je hond in het bos

  • Pas op voor gevaarlijke oppervlakten zoals grint, zand, glas, hobbels, richels, enz. Houdt uw remmen goed afgesteld en uw banden op de juiste spanning. In het begin wordt geadviseerd om een fietshelm te dragen en (altijd) stevig schoeisel, met goed profiel voor voldoende grip.
  • Controleer losse delen vóór elke rit. Neem een fiets reparatieset mee en eventuele reserveonderdelen. Steppen met je hond in het bos is fijn maar denk eraan dat de banden in de zachtere ondergrond meer weerstand ondervinden, bij gebruik in het zand is het aan te bevelen om de bandenspanning te verminderen.

Het belangrijkste is natuurlijk om veel plezier met uw hond te hebben! Bewegen en steppen met je hond is leuk, in de meeste gevallen gezond en voor beide verantwoord. Step Events kan echter geen verantwoordelijkheid nemen voor uw gezondheid en die van uw hond. Bij vragen of twijfels op dat gebied verzoeken wij u om met uw arts en/of dierenarts contact op te nemen.

 

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort