Gratis verzending

  Levering in 2 dagen

  Betalen met iDEAL en Bancontact

  Persoonlijk advies

Een opvouwbare step in de trein? Mag dat? Gratis?

Met een step in de trein.

Bij veel klanten rijst de vraag: “Mag ik mijn step kosteloos meenemen in de trein? Want, ik neem graag mijn step mee in de trein, mag ik deze bij me houden of geldt hiervoor dezelfde regeling als voor een fiets?”

Op het forum van de NS, kwamen we deze antwoorden tegen:

step in de trein
Neem je step mee in de trein

1 “Een step is een vervoermiddel dat als handbagage meegenomen kan worden. Een step in de trein mag dus zonder bijkomende kosten. Grappige vraag. Is de grootte van de step vergelijkbaar met een fiets? Ze zijn er in verschillende soorten en maten. In principe mag de grootste maat van uw bagage niet groter zijn dan 85 cm, behalve bij een ski.”

2.”Een step is een vervoermiddel dat als handbagage meegenomen kan worden. Een step in de trein mag dus mee zonder bijkomende kosten.”

“ik ben gisteren met de step in trein geweest en moest toch 6,- betalen…ook als het een gewone step met luchtbanden is?”

Antwoord: “Dat had in elk geval niet gemoeten. De Dagkaart Fiets geldt expliciet alleen voor (gedemonteerde) (lig-)fietsen en tandems. Alle andere vervoermiddelen mogen of gratis mee, of helemaal niet mee. Hieronder staan de voorwaarden waaruit dat blijkt.”

Algemene Voorwaarden voor het vervoer van Reizigers en Handbagage van de Nederlandse Spoorwegen (AVR-NS), Geldig vanaf 4 augustus 2014 :

step voor forenzen
Vooral opvouwbare steps zijn gemakkelijk

5.4. Welke Voorwaarden gelden voor uw fiets en andere vervoermiddelen?
Onder Voorwaarden mag u uw fiets meenemen in de trein.
NS maakt daarbij onderscheid tussen a) opgevouwen vouwfietsen, rollators, scootmobielen en rolstoelen, en b) fietsen, waaronder ook ligfietsen, tandems en gedemonteerde fietsen worden verstaan. (een step in de trein hoort daar dus niet bij).
Voor de eerste categorie hoeft u geen apart Vervoerbewijs te hebben. Maar u dient deze vervoer- middelen wel te stallen op een plek die geen hinder of overlast veroorzaakt, of kan veroorzaken. Indien NS van oordeel is dat hier wel sprake van is, kan zij u verplichten om de trein te verlaten.
Voor de tweede categorie geldt dat u uw fiets alleen mag meenemen in de trein als dit is toegestaan op grond van de Voorwaarden van de NS.

Daarnaast gelden voor het vervoer van uw fiets de volgende voorschriften:

1) Op bepaalde dagen en tijden mag u geen fiets meenemen in de trein. Deze dagen en tijdstip-
pen staan vermeld op de website van NS en kunnen wijzigen;
2) U dient uw fiets te stallen in op een speciaal daarvoor geschikt gemaakte plaats in de trein.
Als de trein waarmee u wilt reizen (bij uitzondering) geen speciale plek voor fietsen heeft, of
indien er geen vrije plekken beschikbaar zijn, mag u uw fiets niet meenemen; (een opvouwbare step in de trein kán dan wel, onder de bank).
3) U dient voor uw fiets een apart daarvoor bestemd geldig Vervoerbewijs bij u te hebben;
4) U dient toezicht te houden op uw fiets en uw bagage van uw fiets af te halen, tenzij de
conducteur u toestemming geeft deze op uw fiets te laten.

Een step in de trein mág. Het is handbagage, mits niet langer dan 85 cm.

Andere dan de in artikel 5.4 genoemde vervoermiddelen mag u niet meenemen, tenzij u daarvoor van NS een ontheffing heeft gekregen of tenzij deze meegenomen worden als Handbagage en deze binnen de voor Handbagage gestelde beperkingen vallen en geen verbrandingsmotor hebben.

afvallen en steppen
Pak voor korte afstanden de step

5.5. Welke Voorwaarden gelden voor uw Handbagage?
Uw Handbagage is uw eigen verantwoordelijkheid. U dient ervoor te zorgen dat uw Handbagage het gangpad en de nooduitgangen niet verspert, het in- en uitstappen van uw medereizigers of het NS personeel niet belemmert of hindert, en niet een zitplaats inneemt indien een medereiziger daarop aanspraak maakt. (Neem je je step in de trein mee, leg hem dan onder de bank of in het fietscompartiment).
NS kan u de toegang tot de trein weigeren of u verplichten de trein te verlaten als NS van oordeel is dat uw Handbagage, of het gebruik daarvan, hinder veroorzaakt of zal veroorzaken.
NS mag dit in ieder geval doen als de hoogte, breedte of diepte van uw Handbagage meer dan 85 centimeter bedraagt.
U gaat ermee akkoord dat NS uw achtergebleven of onbeheerde Handbagage kan openen, controleren en – indien nodig – vernietigen. Indien uw achtergebleven of onbeheerde Handbagage geen (vermoeden van) gevaar of overlast oplevert, geldt uw Handbagage als gevonden voorwerp zoals bedoeld in artikel 7.

Een opvouwbare step is een vervoermiddel dat als handbagage meegenomen kan worden. Een step in de trein mag dus mee zonder bijkomende kosten, mits niet langer dan 85 cm.

Related Posts

Leave a comment