De elektrische step, legaal of niet?

Een week op een snelle elektrische step

Elektrische step voor kleine afstanden
Perfect voor micro-afstanden.

Steppen op een elektrische step, zoals de Xianomi M365  is hardstikke leuk. Je stapt op, zet één of twee keer af en drukt dan de gashendel in en weg ben je. Met een elektromotor schiet je uit de startblokken.

Bijna 25 kilometer per uur

Deze elektrische step heeft een aluminium frame en voelt solide aan. Met je linkerhand bedien je de schijfrem aan het achterwiel. In de praktijk gebruik je dit weinig; de step staat redelijk snel stil als je het gas loslaat.

Hij heeft een bereik van 30 kilometer, maar dan moet je wel traag rijden. Dat is niet leuk, want hij haalt wel 25 kilometer per uur en dat is echt hard. Anderzijds is het bereik een stuk minder, in mijn ervaring zo’n 18 kilometer. Volledig opladen duurt 5,5 uur.

De elektrische step weegt 12,2 kilo en kan daarom ook prima mee in de trein of auto.

Bediening

Elke idioot krijgt deze step aan de praat. Er zit één knop op. Een keer lang drukken is aan, dan zet je je voet op de plank en step je een paar keer, terwijl je het gashendeltje indrukt. En daar ga je. Steppen is verder niet meer nodig, je kunt gewoon sjezen.

De eco-modus, waarmee je minder hard maar wel verder kan, zet je aan door twee keer op de aan-knop te drukken. Voor het voorlicht druk je één keer. Aan de ledlampjes op het controlepaneel zie je hoeveel accucapaciteit je nog over hebt: per lichtje 25 procent accu over.

Cruise control

legale elektrische step
Legaal in Nederland

Via de app is het precieze accupercentage af te lezen en de snelheid waarmee je dan gaat. Hiermee is de step ook op slot te zetten, al betekent dat niet meer dan dat hij gaat piepen als hij wordt verplaatst.

In de app kun je ook de ‘cruise control’ aanzetten. Houd je voor een seconde of vijf de step op dezelfde snelheid, dan hoor je een piep en kan je de gashendel loslaten zonder dat de step vaart verliest.

Prijs

De step is officieel niet in Nederland te koop, dus je moet naar tussenverkopers uitwijken. Zo verkoopt GearBest de scooter voor 450 euro (zet Priority-verzending aan voor een goedkopere prijs), maar dan duurt het wel een maand voordat hij in huis is. De Belgische webshop Life-Robot.be levert wel direct, maar is dan weer ruim 100 euro duurder.

Hij mag de weg niet op (maar de Micro wel)

elektrische vouwstep voor volwassenen
Een legale elektrische step

Groot nadeel: de step mag officieel niet gebruikt worden op de openbare weg. Volgens de wet is het een snorfiets, waardoor hij door de RDW moet worden gekeurd. Daarnaast moet je ook een verzekering afsluiten. Al met al ben je al snel 150 euro verder, exclusief een verzekering van minimaal 7 euro per maand.

Er is sinds kort echter een serieus legaal alternatief (en er komen er meer).  Micro, wereldmarktleider in opvouwbare steps komt nu met meerdere legale elektrische steps die speciaal aan de Nederlandse wettelijke eisen zijn aangepast.

Conclusie

De nadelen wegen helaas erg zwaar, want als het aan mij zou liggen zou ik mijn fiets inruilen voor een (legale) elektrische step zoals de Micro. Het is een Segway, maar dan cooler. Je wordt niet moe, maar toch voelt het sportief. De schokdempers werken top en hij gaat hard genoeg om je niet te vervelen.

Bron: Bright.nl