Gratis verzending
Levering in 2 dagen
Betalen met iDEAL en Bancontact
Persoonlijk advies

De tien beste alternatieven voor hardlopen

Steppen is een van de beste alternatieven voor hardlopen

Wanneer ga je op zoek naar alternatieven voor hardlopen? Als fanatieke hardloper was de ontdekking van knieklachten een flinke domper. Je merkt op een gegeven moment dat je na de training je knie voelt …  Je schenkt er weinig aandacht aan, eerst maar eens een pijnstiller nemen, even niet trainen en misschien naar de sportmasseur.

Maar je wordt er helemaal niet blij van, na een poosje toch maar weer eens proberen, want je kan de training eigenlijk ook niet missen …  opnieuw pijn in je knie …

step kopen? Gebruik de stepwijzer

Het gaat niet over, maar eens naar de orthopeed voor overleg?  Als de orthopeed maar niet gaat zeggen dat je niet meer mag hardlopen …  Eventueel een kijkoperatie? Ondertussen toch maar op zoek naar alternatieven voor hardlopen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Skeeleren. Een lekker snelle sport, leuk om te doen en behoorlijk inspannend. Anderzijds kost het wel even tijd om de techniek onder de knie te krijgen. En bij regen wordt het al snel minder prettig, de kans op uitglijders wordt snel groot. Van sommige skeeleraars hoor je bovendien dat ze na een flinke valpartij angstig geworden zijn en de skeelers in de wilgen hangen.

Wandelen. Een wandeling in de natuur doet je altijd goed. Wel is het zaak om een flink tempo aan te houden. Relaxed slenteren helpt je conditie niet verder en daar doen we het nou juist voor. Met zo’n 5 á 6 kilometer per uur zetten we wel wat zoden aan de dijk. De voordelen? Het is lekker ontspannend, je geniet van de natuur en nadien hoef je niet meteen onder de douche. Toch zijn er ook minder leuke kanten. Veel hardlopers vinden het een beetje saai. Zeker als je in de buurt van huis blijft en het rondje begint te vervelen.

Één van de beste alternatieven voor hardlopen: steppen!

Steppen is het een van de beste alternatieven voor hardlopenSteppen. Dit is een sport waar best wat hardlopers voor kiezen. Je traint er veel spiergroepen mee en het is bijna net zo inspannend als hardlopen, mits je er maar behoorlijk de vaart er in houdt. Je neemt je step vrij gemakkelijk mee in de auto en dat maakt het mogelijk nieuwe streken te verkennen. Plus, je ziet meer van de omgeving omdat je meer kilometers maakt. Een leuk alternatief voor hardlopen derhalve. Heb je nog geen step, dan kan je er altijd één huren.

Buiten trainen. Het schijnt ook wel “avonturenloop” genoemd te worden. In veel parken of bossen vind je uiteenlopende sporttoestellen voor een uitgebreide training. Net als bij hardlopen is het zaak om eerst een goede warming up te doen. Maar dan heb je ook bijna een sportschool in de open lucht.

Boot camp. Eigenlijk een training zoals hierboven beschreven, maar dan onder begeleiding. Een bootcamptrainer neemt je mee onderweg doe je uiteenlopende oefeningen. Een behoorlijk inspannende bezigheid waar je al een redelijke conditie voor moet hebben voordat je begint. Niet voor iedereen geschikt, zeker als er serieuzere knieklachten zijn.

Relatief nieuwe sport

suppen voor gevorderdenSuppen. Een relatief nieuwe sport waarmee je veel spiergroepen traint. En een van de leukere alternatieven voor hardlopen. Suppen wint snel aan populariteit. Niet verwonderlijk als je bedenkt hoeveel water we in Nederland hebben. Hier in Amersfoort zie je fanatieke suppers zelfs door de grachten varen, genietend van de prachtige binnenstad. Nadeel: het is toch wel een seizoensgebonden alternatief voor hardlopen. Alhoewel het niet de bedoeling is dat je te water raakt, maar in de winter is dat meestal geen aangename ervaring.

Teamsporten. Er zijn natuurlijk heel veel teamsporten. Lang niet allemaal geschikt voor sporters met knieklachten trouwens. Neem voetbal. Daarbij leg je aardig wat kilometers hardlopend af. Bij volleybal is dat een stuk minder. Andere teamsporten zitten daar weer tussen in. Overleg eerst met je fysiotherapeut voordat je je aanmeldt.

Zwemmen. In de zomer natuurlijk fijner dan in de winter. Alhoewel, er zijn ruim voldoende zwembaden voorhanden, ook bij jou in de buurt. Zwemmen is natuurlijk het schoolvoorbeeld van een intensieve training waarbij alle spiergroepen aan bod komen. En, de calorieverbranding is zo mogelijk nog hoger dan bij hardlopen

Vliegeren. Vliegeren? Ja, vliegeren. Voor een paar tientjes koop je een stunt- of matrasvlieger. Wel even een grote open ruimte opzoeken, zoals een zandverstuiving of -beter nog- het strand. Maar dan is het vaak dikke pret. En, hoe meer wind, hoe leuker het wordt. Ondertussen train je flink veel spiergroepen en werk je aan je conditie. Al is dat wel afhankelijk van het soort vlieger en de windkracht van dat moment. Verwacht alleen niet dat je in een uur net zo veel inspanning hebt als bij hardlopen. Maar het is toch een van de serieuze alternatieven voor hardlopen

Trampolinespringen. Woon je 3-hoog achter, dan is dit niet hét alternatief voor hardlopen. Heb je een tuin met voldoende ruimte, dan is trampolinespringen een leuke en behoorlijk intensieve workout. Al springend train je flink veel spiergroepen en de calorieverbranding is veel hoger dan je logischerwijs zou verwachten. Let wel op dat je niet met je ribben op de rand valt, want dat is niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Een keertje een step huren?

Oliesteeg 10 in Amersfoort