Het AZU omarmt de bedrijfsstep.

In het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU) is de step sinds maart een officieel bedrijfsvervoermiddel. De bedrijfsstep wordt vooral gebruikt om de afstand tussen het AZU en het nieuwe Wilhelmina Kinderziekenhuis te overbruggen. Een ruim driehonderd meter lange ondergrondse tunnel verbindt beide instellingen. ‘Door de fusies in de gezondheidszorg ontstaan er steeds meer grote bakbeesten van ziekenhuizen’, stelt H. Volkers, hoofd

Bedrijfsstep

Ideaal intern transport

beveiliging van het AZU en verantwoordelijk voor de invoering van de step. ‘De snelle overbrugging van afstanden wordt dus steeds vaker een probleem. De grootste afstand die mensen hier in huis moeten afleggen is één à anderhalve kilometer. Dat kost te voet gigantisch veel tijd.

‘Op zoek naar een efficiënte vorm van intern vervoer, bekeek het AZU-personeel diverse mogelijkheden, maar aan de meesten zaten te veel haken en ogen. ‘Bij een fiets ligt het zwaartepunt te hoog, waardoor je makkelijk kunt uitglijden op de gladde ziekenhuisvloer’, zegt Volkers. ‘Met gemotoriseerd vervoer zou ik continu brandalarm hebben en skeelers moet je eerst aantrekken, wat ook weer tijd kost.’ Bleef over de bedrijfsstep. ‘Een step pak je en je rijdt er op weg’.

Het idee is eigenlijk geënt op het witte-fietsenplan dat de provo’s eind jaren zestig in Amsterdam bedachten.’Het ziekenhuispersoneel voelde aanvankelijk lichte gêne ten aanzien van Volkers provo-ped. Volkers: ‘Natuurlijk is er intern om gelachen, maar de mensen die het hardst lachten zijn nu de ferventste gebruikers van de bedrijfsstep. Nu het personeel ervaart hoe nuttig en functioneel de step is, vindt iedereen het prachtig. ‘Dat is mild uitgedrukt. Het aantal ‘stepbewegingen’ tussen het AZU en het kinderziekenhuis is in korte tijd opgelopen tot ruim zeshonderd per dag, en dat aantal groeit nog steeds.

Benieuwd of de bedrijfsstep voor u de ideale oplossing is? Kijk op onze pagina over BEDRIJFSSTEPS.

Bron: AZU